بیمه های مهندسی از انواع بیمه های اشیاء (غرامتی) است که هدف آن ارائه تامین مالی جامع و کافی برای موارد بیمه شده می باشد. در بیمه های مهندسی خسارت های فیزیکی ناگهانی و غیرقابل پیش بینی ناشی از حادثه جبران می شود. در برخی از انواع بیمه های مهندسی (تمام خطر) دامنه پوشش به جبران خسارات طبیعی و غیرطبیعی نیز گسترش می یابد. از انواع بسیار متداول بيمه های مهندسی می توان به بیمه تمام خطر پیمانکاران (C.A.R)، بیمه تمام خطر نصب (E.A.R)، بیمه ماشین آلات و تجهیزات پیمانکاران (C.P.M)، بیمه شکست ماشین آلات (M.B)، بیمه تجهیزات الکترونیکی (E.E) و بیمه سازه های تکمیل شده ساختمانی(C.E.C.R) اشاره نمود .
انواع بیمه های مهندسی:
1- بیمه تمام خطر پیمانکاران ( Contractors’ All Risks)
به موجب این بیمه نامه خسارت های فیزیکی غیر قابل پیش بینی و ناشی از حادثه مطابق با شرایط عمومی در طرح های عمرانی و ساختمانی مانند پروژه هاي احداث واحدهاي مسکوني،تجاري،راه آهن، فرودگاه، جاده، پل، سد، ساختمان کارخانه ها و نیروگاه ها، شبکه های فاضلاب و غیره تحت پوشش قرار می گیرند. مدت بیمه از زمان تخلیه مصالح در محل اجرای پروژه شروع و تا اتمام آن و تحویل کار به کارفرما ادامه دارد. علاوه بر آن يک دوره نگهداری نيز مطابق پيمان مي تواند پس از اتمام عملیات اجرایی پروژه تحت پوشش قرار گيرد.
تحت این بیمه نامه ساختمان های موقت، تجهیزات و ماشین آلات ساختمانی، اموال مجاور و مسئولیت مدنی در قبال اشخاص ثالث نیز می تواند تحت پوشش بیمه ای قرار گیرد.
2- بیمه تمام خطر نصب ( Erection All Risks insurance)
به موجب این بیمه نامه خسارت های فیزیکی غیر قابل پیش بینی و ناشی از حادثه مطابق با شرایط عمومی در عملیات نصب ماشین آلات و تجهیزات واحدهای صنعتی ، تولیدی و خدماتی از قبیل توربین ها ، ژنراتورها ، دیگ های بخار ، کمپرسورها ، موتورهای درون سوز ،ترانسفورماتورها، مبدل ها ، ماشین ابزار، همچنین دستگاه های چاپ و ماشین آلات کاغذسازی و نساجی، خطوط هوایی انتقال نیرو، خطوط لوله، مخازن و پل های فلزی تحت پوشش قرار می گیرد. پوشش بیمه ای از زمان تخلیه تجهیزات و ماشین آلات در محل اجرای طرح آغاز و در کلیه مراحل نصب، آزمایش و راه اندازی و نگهداری ادامه دارد. پوشش مسئولیت مدنی درقبال اشخاص ثالث نیز در بخش دو این بیمه نامه پیش بینی شده است.
3- بیمه ماشین آلات و تجهیزات پیمانکاران ( Contractors’ Plant & Machinery insurance)
این نوع بیمه نامه ماشین آلات و تجهیزاتی که معمولاً برای کار در پروژه ها از آنها استفاده می شود ، در مقابل کلیه خسارت های احتمالی و غیر قابل پیش بینی با منشاء بیرونی مطابق با شرایط عمومی تحت پوشش قرار می دهد. برای مثال می توان از ماشین آلات ساختمانی- راهسازی مانند لودر، بولدوزر، گریدر، بیل مکانیکی، غلطک، تاورکرین و جرثقیل نام برد. این نوع بیمه از انواع بیمه های تمام خطر می باشد ، همچنین اموال مجاور و مسئولیت مدنی در قبال اشخاص ثالث در این بیمه نامه قابل پوشش می باشد .
4- بیمه شکست ماشین آلات (Machinery Breakdown insurance)
در قالب این بیمه نامه کارخانه ها و موسسات می توانند ماشین آلات، تاسیسات و تجهیزات مکانیکی و دستگاه های خود را در مقابل هرگونه زیان و خسارت فیزیکی ناگهانی و غیرقابل پیش بینی وارده به مورد بیمه و همچنین خسارات ناشی از مواد یا قطعات معیوب، انجام غیرصحیح کار، عدم مهارت، بی دقتی، کمبود آب در دیگ های بخار، انفجار فیزیکی ، از هم جدا شدن اجزاء در اثر نیروی گریز از مرکز، اتصال کوتاه، طوفان و… بیمه نمایند . اموال مجاور و مسئولیت در قبال اشخاص ثالث نیز در این بیمه نامه قابل پوشش می باشد .
5- بیمه تجهیزات الکترونیکی ( Electronic Equipment insurance)
بیمه تجهیزات الکترونیکی یک نوع پوشش ویژه برای دستگاه های الکتریکی و الکترونیکی ازجمله لوازم پزشکی و آزمایشگاهی، کامپیوتر و سيستم هاي داده پردازي، تجهيزات ارتباط از راه دور انواع ماشين هاي اداری و … می باشد. این بیمه نامه خسارات وارده به انواع تجهیزات الکتریکی به هر علت بجز عللی که صراحتاً در شرایط عمومی بیمه نامه استثناء شده است را جبران می نماید.
خطرات ناشی از تصادم ، سقوط ، جابجایی ، آتش سوزی ، زلزله ، طوفان ، سیل و… تحت پوشش این بیمه نامه قرار دارد .
6- بیمه ریسک های تکمیل شده ساختمانی (Civil Engineering Completed Risks insurance)
صاحبان و متصدیان سازه های مهندسی اغلب خواهان پوشش جامع برای جبران خسارت های وارده پس از تکمیل سازه و شروع بهره برداری از آن هستند . لذا ارائه بیمه نامه هایی مانند بیمه سازه های تکمیل شده می تواند نیاز این گروه از بیمه گذاران را برطرف سازد.
خطراتی مانند سیل، زلزله، طوفان ، آتش سوزی ، یخبندان و … به موجب این بیمه تحت پوشش قرار می گیرند. سازه های زیر را می توان تحت پوشش این بیمه نامه قرار داد : راه ها ، اسکله ها ، تعمیرگاه کشتی ، باندهای فرودگاه ، دکل های انتقال نیرو ، پل ها ، تونل ها، کانالها، شبکه آبیاری و زهکشی، سدها، مخازن آب، سیستم فاضلاب و…
اموال مجاور و مسئولیت در قبال اشخاص ثالث نیز در این بیمه نامه قابل پوشش می باشد .
بدون دیدگاه